Wat is een Blowerdoortest ?

blowerdoortestEen goede luchtdichtheid is essentieel voor een efficiënte en rationele ventilatiehuishouding. Gedreven door drukverschillen tussen de binnen- en buitenomgeving kunnen ongecontroleerde luchtlekken via kieren en spleten immers aanleiding geven tot de korstsluiting van ventilatiestromen, het verspreiden van geuren en verontreinigingen, overdreven energieverbruik en tocht.

 

De mate van luchtdichtheid van het gebouw, of m.a.w. de kwantitatieve beoordeling van de luchtdichtheidsgraad, wordt bepaald aan de hand van een pressurisatieproef of blowerdoortest.
Daarbij is de opzet relatief eenvoudig. In een deur in eerste instantie wordt tussen de binnen- en buitenomgeving een drukverschil gecreëerd, waarna dan vervolgens de hoeveelheid weglekkende lucht wordt gemeten.

Voor het opbouwen van dit drukverschil wordt in de praktijk meestal gebruik gemaakt van een zogenaamde “blower-door”. Zoals de benaming van het toestel zelf aangeeft, wordt bij deze proef in een deur- of raamopening een ventilator geplaatst die het gebouw in onder- of overdruk plaatst. De ventilator met regelbare snelheid is ingebouwd in een aan de specifieke ruwbouwmaten aanpasbaar frame.

Door middel van een regressie-berekening van het gemeten drukverschil over de gebouwschil en het luchtdebiet, wordt dan het luchtdebiet voor een genormaliseerd drukverschil van 50Pa bepaald. De verhouding van het benodigde luchtdebiet om dit drukverschil te kunnen opbouwen tot het eigenlijke binnenvolume van het gebouw, geeft dan het ventilatievoud: de n50-waarde.

 

Vepabo bvba

Adres:
Zeshoekstraat 82
B-9190 Stekene
Oost Vlaanderen
Telefoon: 0473 31 36 39
Email: info@vepabo.be

Plan route

Geef uw adres hier inGratis Offerte

Voor een gratis offerte klik hier en vul het formulier in. U kan ook plannen doorsturen via het formulier.

Labels

 Minneapolis blower door system    tectite express   BCCA